CALIO

CALIO

Ekologiczny dolistny nawóz wapniowy.

CALIO to innowacyjny, skoncentrowany płynny nawóz wapniowy wytworzony z muszli skorupiaków morskich. Dzięki płynnej formie i dolistnemu stosowaniu działa dwa razy szybciej od innych nawozów.

Skutecznie działa we wszystkich 4 fazach rozwoju rośliny: wzroście, kwitnieniu, owocowaniu, przechowywaniu.

----------------------- • -----------------------

Działanie i zalecenia:
zapobiega chorobom roślin spowodowanych niedoborem wapnia
zwiększa masę roślin i owoców
zwiększa twardość owoców
wydłuża przechowywanie zbiorów
Nawóz ten jest pomocny w przypadku problemów z niedoborem wapnia:
– deformacja liści,
– wewnętrzne zbrunatnienie liści,
– zamieranie brzegów liści,
– cienkie pędy roślin i ich wyleganie,
– plamy na owocach,
– zamieranie pędów wierzchołkowych,
– pleśń i zgnilizna,
– zbyt małe owoce,
– szybkie przejrzewanie,
– słabe korzenie,
– wątłe rośliny,
– słabe przechowywanie plonów.

 

Zalety produktu Calio:
naturalny - produkowany ze skorup ostryg
ekologiczny - bezpieczny dla zdrowia zwierząt i ludzi
stosowany dolistnie - szybciej i skuteczniej działa
bezpieczny - nie naraża na oparzenia słoneczne
przydatny - działa we wszystkich fazach rozwoju rośliny
wszechstronny - stosuje się go we wszystkich uprawach
niezastąpiony - idealny przy niesprzyjających warunkach pogodowych

CALIO jest produktem nietoksycznym, bezpiecznym zarówno dla środowiska, jak i zdrowia ludzi i zwierząt. CALIO posiada świadectwo kwalifikacji produktu do stosowania w rolnictwie ekologicznym.

Przydatny w niesprzyjających warunkach takich jak:
– susza,
– brak słońca,
– niskie temperatury,
– wysoka wilgotność,
– uboga gleba…

Calio działa skutecznie przy uprawie wszystkich warzyw:
– zapobiega zamieraniu brzegów,
– zapobiega wewnętrznemu zbrunatnieniu,
– zapobiega suchej zgniliźnie wierzchołkowej,
– zapobiega wyleganiu,
– podnosi wielkość i jakość zbiorów,
– jest przydatny przy uprawach roślin pod osłonami.

CALIO znajduje zastosowanie we wszystkich uprawach owoców
– zwiększa twardość owoców pestkowych (jabłek, gruszek, czereśni, wiśni, śliwek, brzoskwiń, moreli itp) i deserowych /miękkich (truskawka, malina, porzeczka, winogrono itp.),
– zapobiega gorzkiej plamistości podskórnej,
– zapobiega rozkładowi wewnętrznemu i chłodniczemu,
– zapobiega brunatnieniu przygniezdnemu (jabłka, gruszki),
– zapobiega pękaniu owoców (wiśnie, czereśnie),
– zapobiega przejrzewaniu (brzoskwinie, morele, śliwki),
– zapobiega oparzeniom słonecznym i korkowaceniu,
– wydłuża czas przechowywania wszystkich owoców.

----------------------- • -----------------------

Doskonale wzmacnia kwiaty i krzewy ozdobne w fazie wzrostu. Powoduje zwiększenie masy korzeniowej – co ma niebagatelne znaczenie przy uprawach kwiatów.

Zdecydowanie zwiększa odporność na wszelkiego rodzaju choroby fizjologiczne.
W przypadku kwiatów – zdecydowanie wydłuża okres przechowywania ich po ścięciu.

Jak działa Calio?

W okresie WZROSTU – Calio dzięki zawartości naturalnych chlorków dogłębnie przenika w struktury rośliny, szybko wchłania się, odżywiając ją od środka. Wapń rozchodzi się po całej roślinie wzmacniając ją od korzeni, aż po same liście. W ten sposób szybko zapobiega klasycznym niedoborom wapnia w roślinach. Jego skoncentrowana formuła i dolistny sposób podawania przyspiesza cały proces.

----------------------- • -----------------------

W okresie KWITNIENIA – Calio działając od środka rośliny wzmacnia jej system korzeniowy. Poprzez wzmocnienie ścian komórkowych znacząco przyspieszy rozwój upraw. Rośliny staną się zdrowsze, większe i bardziej odporne na uszkodzenia. Calio zabezpiecza rośliny przed przedwczesnym opadaniem pąków – dzięki temu zdecydowanie zwiększy się liczba owoców.

----------------------- • -----------------------

W okresie OWOCOWANIA – większa ilość pąków to więcej pięknych i zdrowych owoców. Calio podnosi jakość i wielkość zbiorów. Uodparnia owoce przed pleśniami. Zapobiega wewnętrznej karmelizacji, gorzką plamistością podskórną i innymi chorobami owoców.

----------------------- • -----------------------

W okresie PRZECHOWYWANIA – działanie Calio ma niebagatelne znaczenie przy przechowywaniu zbiorów. Dzięki poprawie ścian komórkowych owoce i rośliny można dużej przechowywać bez uszczerbku na ich klasie i jakości. Calio zdecydowanie przedłuża okres przechowywania zbiorów, jednocześnie zabezpieczając je przed gniciem.

Produkt dostępny w opakowaniach 0,5 l oraz 50 ml

----------------------- • -----------------------